Temàtica: Cultura
Perfil: General
El Circ Raluy, un referent en el seu àmbit amb fortes arrels igualadines, ha rebut aquest dimecres l’homenatge de l’Ajuntament d’Igualada, ja que l’any 2011 es van complir cent anys del naixement del seu creador, Lluís Raluy Iglesias qui, juntament amb la seva dona, la igualadina Marina Tomàs, van iniciar la seva aventura en el món circense.
Com a representants del Circ, els germans Lluís i Carles Raluy, fills de l’homenatjat i de Marina Tomàs, que avui dia té noranta anys però que encara viatja amb la família malgrat la seva greu malaltia, han estat rebuts per l’alcalde, Marc Castells, i pel tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs. Carles Raluy ha presentat el llibre que han editat amb motiu d’aquesta efemèride, 100 Anys de Circ: La Família Raluy, els orígens 1911-2011.
La història d’amor que s’hi relata s’inicia en els temps que Lluís Raluy freqüentava el London Bar de Barcelona, on coneix a Marina Tomàs i Jorba, una jove igualadina de família benestant que renuncia als seus béns per amor al barrista. Junts començaran a assajar el número de l’home bala, que a partir dels anys quaranta els projectaria a la fama en els millors circs europeus: el Cirque d'Hiver de París, el Cirque Bouglione, el Chipperfields Circus o el Blackpool Tower Circus.
Després de dècades d’incomptables peripècies, col•laboracions amb altres circs i nombrosos canvis de nom, l’any 1992 tornen a Catalunya batejats ja només com a Circ Raluy. A finals del 1996, el Raluy surt de l'anonimat a Espanya, rep el Premi Nacional de Circ 1996, triomfa en la crítica madrilenya i comença a ser convidat en diferents festivals de la península, fent-se per fi un nom en el seu sector a casa seva. Des d’aleshores, el Raluy ha esdevingut un Circ referent a Catalunya i, més recentment ha creat el Circ Museu Raluy, on l'espectacle circense reprèn els patrons del passat: la carpa es torna rodona oblidant les cúpules a la italiana, l'interior s'embolica de vellut i les llotges propers a l'estil imperial s'adornen amb talles de fusta. Raluy és avui sinònim de circ intimista, càlid i personal. No és casual que la crítica ha agradat definir a aquest circ com "circ de càmera". L’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
Un dels seus trets més característics és la gran col•lecció de carros circenses. Luis i Carlos Raluy van heretar del seu pare la passió pels antics vehicles que fa molts anys anys tiraven velles mules per les carreteres europees. La col•lecció de caravanes que conforma el Circ Raluy data de la primera meitat del segle XX en la seva majoria i constitueix un dels principals encants d'aquest museu rodant. Setmana rere setmana els Raluy s'informen de les possibles adquisicions de carros de tot Europa, valoren l'oferta, es desplacen per observar les peces, compren, restauren i hi viuen. El carruatge Latil de 1908, va pertànyer al servei de neteja de l'Ajuntament de Barcelona, la taquilla dels Fratellini de 1936, que ja ha donat dues vegades la volta al món, o la cafeteria de l'any 1.927 se li van sumant contínuament altres peces. Aquests en són només un exemple.
El Circ Raluy estarà a Igualada del 12 al 15 de gener. Els horaris de funcions són feiners a les 18 h; dissabte a les 17 i 19,30 h i diumenge a les 12,15 h i 17 h.
El Circ Raluy, 100 anys amb orígens igualadins / Notícies / Igualada al Dia / Igualada
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada