dimecres, 30 de maig del 2012

Bambalina, 30 anys de qualitat escènica i educació en valors

Bambalina. 30 anys creant màgia i educant en valors
Bambalina celebra enguany els seus 30 anys dedicats a la formació infantil, al teatre familiar, al lleure en valors. Teatre familiar, simposis, pallasades, bicicletes guarnides... completen un aparador que li ha fet merèixer diversos reconeixements a la ciutat, com el guardó a l'entitat cerdanyolenca de l'any en la seva primera edició i per votació popular.

Bambalina porta 30 anys convidant la ciutadania a participar d'espectacles pensats perquè grans i petits s'ho passin bé i ho fan de manera voluntària i amb una motxilla plena d'activitats exitoses, des de la programació estable al Teatre Ateneu fins a cites anuals com el Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil (FIT). Bambalina va iniciar la seva tasca l’any 1982, i fins al 2003 ho va fer amb el nom de Grup Rialles, que pertanyia al Moviment Rialles de Catalunya i era una delegació funcional d’Omnium Cultural. Desaparegut el Moviment Rialles, Bambalina entra a formar part de la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya.

Els nens aprenen divertint-se
La presidenta de Bambalina, Rosa Maria Soler, fa un balanç molt positiu d’aquests 30 anys d’activitat, durant els quals sempre s’ha mantingut tant la programació estable com els esdeveniments especials, assolint així un públic fidel que es passa el relleu generacional de forma natural. Tots els espectacles programats per Bambalina busquen un comú denominador, "la qualitat escènica de la proposta i un contingut en valors que permeti apropar-se o reflectir aspectes de la realitat social del país". Rosa Maria Soler creu que la continuïtat en la programació mensual i la cita anual del FIT Festival, han permès consolidar Bambalina com un referent del teatre familiar al país i una entitat apreciada a la ciutat.

Els integrants de Bambalina fan la seva tasca de forma voluntària, el que no significa que no sigui una tasca professional, ja que molts dels responsables han fet cursos específics o han rebut formació com a programadors i gestors culturals, ja sigui a la universitat, l’Institut del Teatre o a través de la Fundació Xarxa.

La desaparició del Moviment Rialles va ser un dels moments difícils pels que va passar Bambalina, però això va significar integrar-se a la Fundació Xarxa i obrir noves portes que permetien posar-se en contacte amb l’actualitat del teatre familiar de la resta de l’Estat i d’Europa. El fruit va ser el FIT Festival, "un certamen ple d’innovacions respecte al que es venia fent a Catalunya, que dóna una gran importància a la vessant acadèmica i teòrica". El futur de Bambalina passa per dues certeses: es mantenen intactes les ganes de continuar treballant per la ciutat i es mantindrà la qualitat dels espectacles programats, reduint en tot cas la quantitat d’espectacles del FIT.

Bambalina es reuneix cada dimecres, de 19 a 21 hores, a la sala 19 de l’Ateneu de Cultura. El contacte via electrònica es troba a l’adreça bambalina@telefonica.net.


Cerdanyola.info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada