divendres, 29 de juny del 2012

Pere Hosta: ‘Repartu' internacional - El Punt Avui

‘Repartu' internacional

El pallasso Pere Hosta afronta un estiu intens amb una gira en què durà ‘Postal express' a França i Holanda, i prepara l'estrena de ‘Pàjaru' a Temporada Alta

Pere Hosta, en un moment divertit i fresc de la seva actuació als carrers de Valladolid, al TAC Foto: JESÚS BAZA.
Pere Hosta: “Tinc la sensació d'estar en el punt àlgid de la meva carrera; estic creixent”
“Em trobo ara mateix en el punt àlgid de la meva carrera; sento que creixo en cada projecte que faig.” És Pere Hosta, el carter, que darrerament surt al carrer a fer el que ell anomena “el repartu”, això és, a mostrar un dels personatges de la seva galeria de pallassos sense nas, de pallassos que fan un “humor seriós” per molt que això pugui semblar un concepte antitètic. Hosta (Girona, 1975) es troba en plena gira del seu darrer espectacle, una peça de teatre de carrer que va estrenar oficialment, sota la pluja, en l'edició de les Fires de Sant Narcís de l'any passat, malgrat que ja el va mostrar l'estiu passat a la Fira del Circ al Carrer de la Bisbal, on, de fet, té la seva gènesi. Es tracta de Postal express, que mostra les facècies d'un carter peculiar, com en queden pocs a causa de l'esclat de la missatgeria electrònica, que diposita cartes amb missatges en els llocs més insospitats, en qualsevol lloc, menys a la bústia, o les entrega directament a la mà del destinatari, triat després d'estudiar una mica el públic assistent a l'espectacle.
Postal express va guanyar el Premio Off de Calle a Saragossa l'any passat, va ser a l'abril a la Mostra d'Igualada, va viatjar fins a Valladolid, al TAC, el mes de maig, i forma part del cartell de la Mostra Internacional de Teatre Còmic i Festiu de Cangas, a Galícia, d'aquest cap de setmana. El cap de setmana següent es podrà veure en la primera edició del Festival Claca, de Llançà, mentre que llavors anirà al Festival Internacional d'Artistes de Carrer de Chalon dans la Rue i al Festival Au Bonheur des Momes-Le Grand Bornand, a l'Estat francès, i al setembre l'espectacle està inclòs al cartell del Festival Internacional de Teatre de Carrer de Kunsten op Straat, a Holanda. També hi ha previstes aturades a Banyoles, Firatàrrega, Terrassa, Mataró i al Festival Mim de Sueca i, mentrestant, cal preparar l'estrena de Pàjaru. Aquest és segurament l'espectacle més ambiciós de la seva trajectòria, en què Hosta disposa de la direcció de Manel Trias, assistit per Helena Escobar (La Bleda), amb dramatúrgia de Jordi Palet (Farrés Brothers), realització audiovisual d'Isaki Lacuesta, cançons de Carles Cors (Le Croupier) i espai sonor del compositor i saxofonista Pep Pasqual. Pàjaru, una coproducció amb El Canal, s'estrenarà en la propera edició del Festival Temporada Alta. La compaginació de les actuacions de Postal express i dels assajos i tasques pròpies, i feixugues, de producció de Pàjaru és el que provoca en Hosta aquesta sensació de “punt àlgid”.
Actuar per créixer
Sophie Borthwick, una professional del teatre de carrer, és la directora de Postal express, amb què Hosta reconeix que s'ho passa d'allò més bé: “M'agrada repartir, ser a la vora de la gent, aquesta proximitat, interactuar i el risc, perquè en la sala tens una mena de barrera que marca la convenció, però aquí no hi ha res que impedeixi al públic accedir a tu, que els nens se't fotin gairebé dins la maleta, i per això has de crear una mena d'espai, un camp d'energia al teu voltant que et permeti actuar. Per fer això necessites molta concentració, i si ho aconsegueixes, amb el pas de les actuacions vas creixent.” Hosta juga amb l'espai urbà, el ressegueix, l'utilitza per als seus propòsits i, per això, dues hores abans de l'espectacle l'inspecciona i traça un pla que variarà en funció de la necessària improvisació, aprofitant les reaccions i el joc que li ofereixin els sorpresos espectadors. “Estic certificat per al que vulguis”, “Sóc dels que aviso”, i altres missatges per l'estil són els que contenen les missives que reparteix a un públic la tipologia del qual l'actor ja ha intentat imaginar, però que pot variar dràsticament. Pel que fa al personatge del carter, el mateix Hosta explica que és com “aquell personatge secundari de les pel·lícules, entranyable i imprescindible”, i assegura que té molt en compte a l'hora de crear la figura referencial del comediant francès Jacques Tati.


El Punt Avui - Notícia: ‘Repartu' internacional

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada