dimarts, 24 d’abril del 2012

Ferran Baile: Mostra, Sant Jordi i Titelles a Lleida

Primer de tot,  us faig arribar una rosa virtual i la invitació perquè incorporeu un nou llibre als vostres ulls, àvids de noves lectures. Catalunya va celebrar ahir una nova Diada de Sant Jordi, la seva festa més bella, sentida i característica de casa nostra. Aquest cap de setmana van finalitzar les seves actuacions La Mar de Marionetas (Marta, Toni i Simao), en el Teatre Gaudí. Per cert, van visitar La BiblioMusiCineteca i Simao es va comprometre a venir a actuar en la trobada mensual de músics, en un futur no molt llunyà.

Diversos espectacles amb la figura de Sant Jordi, el Drac (cada vegada més protagonista) acaparen bona part de la programacion de teatre i titelles. En el Teatre Lliure, l'original espectacle-experiéncia de la companyia belga Studio Orka, protagonitzat per tres actors-geòlegs.
El bell espectacle Les fades de la Bella Dorment, premiat en Feten 2011, de la companyia balear Disset Teatre per fí es va estrenar a Barcelona (dues setmanes al Sant Andreu Teatre) i dins de l'apartat de mágia, Sergi Buka duu la seva "L´impossibilista" al teatre Poliorama, de les Rambles, que programa Únics Produccions.

Mentre ja es cou en l'horitzó una nova edició de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida amb interessants novetats (www.firatitelles.com), anem assaborint aquesta recentment acabada Mostra d´Igualada (23a. Fira de Teatre Infantil i Juvenil), que va finalitzar diumenge amb un notable èxit (la propera setmana us passo dades). Jo solament vaig poder ser-hi divendres tarda-nit i dissabte fins a mitja tarda. En Josep María Viaplana-Jove Espectacle es va quedar fins al diumenge i també m'arriben informacions d'altres companys. Del que jo vaig veure, em quedo especialment amb dos molt interessants espectacles dirigits a joves adolescents, crus i durs, però per la mateixa raó molt vàlids i necessaris. Directes a l'estómac i precisos en la forma de tocar les problemàtiques. Et deixen amb un nus en la gola i són eines excel·lents per al debat. La Companyia balear-catalana L´Aviador va posar en escena "Limitis", un text de la guionista i dramaturga Marta Solé Bonay, que va guanyar el premi Guillem d´Efak a la millor obra de teatre per a joves. L'absència del pare, la raó perquè els va abandonar, el mutisme d'una mare incapaç d'afrontar la situació... turmenten el cap d'una adolescent que empesa per l'alcohol i les drogues acaba per provocar una sèrie de situacions de dificil solució. Intensa i molt bé interpretada per la jove i talentosa Elena Tharrats (Gran Hotel, Vent del Plà, Super 3, Pre-Mà) i la sempre eficaç Conchi Almeda (L'esposa de l'aviador), com la mare. En la direcció, el realitzador i guionista cinmetogràfic Miquel Angel Raió.

La companyia catalana Microcosmos, va sorprendre amb La guerra d´A. Soler (Klamms Krieg), una coproducción amb la companyia alemanya Virginia Fochs, amb un psicodrama de l'autor Kai Hensel. Obra per a ser representada en una aula amb els alumnes autèntics que es tornen co-protagonistes i part de l'obra. Una professora afronta de forma decidida el boicot que li realitzen els alumnes, després del suïcidi d'un company al que la professora havia suspès. Molt convincent en aquesta tesitura tan dramàtica, dots que no li coneixíem, l'actriu i cantant Júlia Mora, única protagonista, al costat dels alumnes-espectadors. Una altra dura, molt dura i alhora molt interessant obra-acció-insòlita i impactant, per a ser representada i comentada amb col·loqui i treball posterior en la pròpia aula dels instituts o duent l'aula a l'escenari.

Hi ha més, molt més que comentar però ja anirà arribant, així com el premi donat pel públic i els balanços i impressions finals, post-Mostra. Allà hi eren la Lola Lara, convidada especial com a presidenta d'Assitej, que va participar en un dels col·loquis, i entre altres amics entranyables de fora de Catalunya, Manuel Azquinezer-Agada Espectacles.

Però de tot això ja us informarem en un pròxim correu. Salutacions i molt bona darrera setmana del mes d'abril (Com passa el temps!)









 
Ferran Baile...
ferranbaile@gmail.com 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada