divendres, 3 de febrer del 2012

Xamfrà: arts per integrar joves i infants al barri del Raval | Inspira – Salut, infancia, medi ambient – Fundacio Roger Torne

No és ben bé el tema del bloc, però a la vista de la iniciativa, ens sembla un deure donar-li difusió. La cultura, l'art i l'espectacle són una eina d'integració i educativa de primer ordre. FEU-HO CÓRRER!!

A primer cop d’ull, el centre de música i escena Xamfrà és un de tants espais que ofereixen activitats extraescolars. Però una mirada una mica més detinguda comença a oferir pistes de què, en realitat, és molt més que això. Xamfrà es troba al bell mig del barri del Raval -a uns baixos del carrer Tàpies, just a tocar del conservatori del Liceu-, i les criatures i adolescents que hi acudeixen són un reflex de la diversitat de famílies del barri –més d’una vintena de procedències geogràfiques diferents, segons ens explica Àngels Roger, una de les fundadores.

Aquí venen a aprendre teatre, música, dansa i fins i tot cinema, però sobretot, a saber què és formar part d’un equip, a respirar un clima de convivència i integració, i a desenvolupar una sensibilitat estètica i cultural.

Obert a tothom

El projecte es va posar en marxa el gener de 2005 amb una dotzena d’inscrits i als espais cedits per un institut del barri, després de dos anys buscant el suport necessari per poder començar. La idea era poder arribar, sobretot, als nens o nenes amb menys possibilitats de participar en activitats extraescolars, i per això les fundadores –tres mestres de música, a través de la Fundació Privada l’ARC- es van posar en contacte amb els diversos casals i escoles públiques de la zona. Ara, set anys més tard, tenen 230 alumnes, d’entre 4 i 20 anys, i encara estan disposades a créixer més.

Des de finals de 2009 compten amb un nou centre de 300 metres quadrats, amb quatre aules ben equipades, gràcies al suport dels regidors del districte, i això els ha facilitat donar cabuda a l’augment de la demanda. Perquè el boca-orella, i internet, han ajudat a difondre un projecte al que també s’hi han sumat nens i nenes dels barris propers i de famílies amb més recursos. “Però tenim clar que la nostra prioritat és no deixar mai sense plaça aquells nens o nenes que no compten amb altres opcions per fer aquestes activitats”, ens aclareix Àngels Roger. Entre els participants hi ha també infants de centres d’acollida, i acaben d’estrenar un grup de percussió amb nens amb discapacitat.

Des del principi van voler anar més enllà d’una escola de música convencional i per això el plantejament és molt més flexible, i sense la pressió per arribar a un determinat nivell. De fet, el més important és el treball en equip. Sense deixar de banda la qualitat de l’ensenyament, la idea bàsica és no deixar fora ningú: “Si ve un nen nou, tingui o no tingui ritme, se l’ha d’integrar com sigui. Els professors estan sensibilitzats perquè sigui així, per buscar que cada infant pugui fer en funció de les seves capacitats, però sense deixar de formar part del conjunt. El més important no és que el resultat sigui espectacular, sinó que cada nen o nena hi pugui participar”, afirma l’Àngels.

Recompensa dins i fora del centre

L’objectiu bàsic de Xamfrà és transmetre els valors de convivència del grup, i potenciar l’autoestima, l’expressivitat i la creativitat de cada nen o nena mitjançant les arts. I això s’aconsegueix cada dia i en cada taller. Els nens i nenes que hi participen estan molt contents amb les activitats que hi realitzen. Prova d’això és que en són uns quants els qui acudeixen pràcticament a diari. Però, a més, també els motiva poder fer actuacions i mostrar el que van aprenent i creant.


Aquest curs ja han format part del Messies participatiu al Palau de la Música, i per primera vegada han muntat la Colla de Xamfrà, amb un grup de danses tradicionals, flavioles i tamborins, acordions, tambors i violins que s’ha estrenat durant les festes del barri de Sant Antoni. Properament, el dia 17 de febrer, un grup d’instrumental Orff (xilòfons i carillons) tocarà a l’Auditori amb l’Orquestra Ciutat de Barcelona, i també formaran part de la propera cantata de corals de Catalunya. A més, tot el treball dels diversos tallers es mostra en un espectacle conjunt a final de curs, que en els darrers anys s’ha fet al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i que aquest any està previst per al 15 de juny als jardins del Museu Marítim.

El futur, pendent del finançament

Els inscrits a Xamfrà paguen una quota simbòlica de 20 euros trimestrals, amb la qual poden participar en tots els tallers que vulguin. Això, és clar, no permet cobrir les necessitats econòmiques del centre: professorat remunerat, manteniment de l’espai, materials… De fet, Xamfrà depèn en bona part de subvencions públiques, ajuts d’altres entitats (la Fundació Roger Torné hi ha participat en els últims anys) i donacions de particulars. Com tantes altres iniciatives socials, però, ara es veuen afectats per les retallades de les subvencions públiques.

Per això, per ara tenen aparcada una de les idees que els agradaria posar en marxa: becar aquells nens i nenes que mostren capacitat per poder seguir estudiant música o dansa. De moment, però, faran equilibris per mantenir els tallers que tenen en marxa fins a final de curs. I per seguir oferint actuacions que agraden tant als qui les fan com als qui les van a veure.

Xamfrà: arts per integrar joves i infants al barri del Raval | Inspira – Salut, infancia, medi ambient – Fundacio Roger Torne

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada