Actuació a la Setmana del Pallasso de Castellar 2012 |
Després de 24 anys programant espectacles, La Xarxa es planteja seriosament el tancament definitiu. En aquests moments resulta molt difícil, gairebé impossible de suportar, una entitat que necessita la implicació de la gent, unes instal·lacions adequades i un finançament regulat i regular. “Mantenir la feina que comporta La Xarxa és força feixuc perquè és una activitat on has d’implicar professionals com les companyies, has de tenir programació, treballar amb molta antel·lació, anar darrere la gent, promocionar els espectacles, etc”, manifesta Gabi Ruíz, president de La Xarxa.
La Xarxa sempre havia comptat amb un equip de 12 o 13 persones. “Últimament érem tres, el Miquel García, el Sergi Gil i jo mateix, però el Miquel ha hagut de plegar i el Sergi no s’hi pot dedicar al 100%”, comenta Ruíz. També el temps que van durar les obres de l’Auditori i el trasllat dels espectacles a la Sala Blava van perjudicar perquè “vam passar de 450 espectadors a només una mica més de 100”, segons Ruiz.
Les principals dificultats de La Xarxa actual són: dificultat d’aconseguir gent que s’impliqui amb l’entitat, no tenir instal·lacions adequades i tenir moltes dificultats econòmiques. “Tothom fa el que pot però ara les gestions administratives purament burocràtiques recauen en mi i no s’han pogut portar al dia”. Això s’afegeix al fet que l’Ajuntament fa dos anys que no aporta la subvenció conveniada a La Xarxa. “Ens diuen que ens falten papers i per això no la rebem. Al 2010 vam tenir feina a recopil·lar la documentació del 2009 i l’Ajuntament ens va dir que amb allò justificàvem només les despeses del 2009”. Han estat dos anys en què La Xarxa ha deixat de percebre 14.000 euros, a més dels 15.000 més que deu; en total, uns 30.000 euros. “Això són molts diners; de moment, la Fundació Xarxa ens ha emparat i ens ha avançat els diners per poder pagar les companyies”, diu Ruíz.
Tots aquests entrebancs obliguen a La Xarxa a programar menys i fer espectacles més econòmics, que tampoc no s’amortitzen. “Ara estem en un punt d’inflexió, ens queden tres mesos durant l’estiu per a decidir què fem. Si les coses no milloren serà millor plegar perquè ens veurem incapaços de subsistir”.
En aquests moments, el president de La Xarxa considera que no s’està dedicant tota l’atenció que l’entitat requereix, “però també sabem que per l’Ajuntament no som imprescindibles. Poden programar espectacles infantils per una altra banda, si volen, dependrà de la sensibilitat dels responsables municipals”.
En tot cas, Ruíz també ha explicat que la Setmana del Pallasso - Vallèsclown podria continuar. “La Setmana del Pallasso ja té entitat pròpia i miraria de mantenir-la. És una setmana i una activitat molt concreta. El que passa és que hem de necgociar amb l’Ajuntament el conveni específic per a la Setmana del Pallasso i tenir gent que col·labori”.
Possibles solucions || El president de La Xarxa explica que perquè l’entitat pugui sobreviure caldria que “se’ns afegís gent, no el col·laborador puntual, sinó que hi hagi persones que portin la part administrativa i comptable, d’altres la gestió promocional, d’altres la programació”.
En segon lloc, és imprescinbible millorar la situació econòmica: “Hem d’aconseguir arribar a un acord amb l’Ajuntament, intentaré tenir tota la documentació perquè poguem cobrar els dos anys pendents i poder accelerar el cobrament del conveni amb la Setmana del Pallasso”. De moment, suporten la crisi amb el Banc Sabadell, la Generalitat, la Diputació i la Fundació Xarxa, però són diners que s’han de retornar.
L’entitat ha donat a conèixer un acte per al dia 7 d’octubre, amb Mr. Snow: “és un mag increïble, i volem que sigui un espectacle molt gran, que sigui un comiat de luxe o l’inici d’una nova temporada... tot dependrà de com evolucionin aquests tres mesos”, conclou Ruíz
La Xarxa penja d'un fil
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada