dimecres, 13 de juny del 2012

Gran éxit de l’assemblea ReUNIMAció, d’ahir a Barcelona, on s'aprova engegar de nou Unima Catalunya


Puntualment, molts dels convocats a la reunió per mirar dereactivar Unima Catalunya, que va quedar sense activitat ara fa uns 4 anys, van assistir ahir a La Puntual (alguna broma es va escapar en referència a la ‘puntualitat’ dels assistents) a fer realitat un anhel dels titellaires i dels qui estimen els titelles.

UNIMA federació, és una ONG internacional de tots aquells que es relacionen amb el món dels titelles, que té delegacions a molts dels països del món, i que, en el cas de l’Estat espanyol (com en el de Bèlgica), té a més una Unima per a les comunitats autònomes que l’han volguda crear. Tal és el cas d’Andalusia, Euskadi, Aragó, València... i Catalunya, fins que fa 4 anys va cessar en les seves activitats.

Ara, un grup de persones, encapçalades pel Toni Rumbau, Carles Cañellas, David Laín i l’Eugenio Navarro, entre d’altres, van convocar aquella gent que sabien, o creien saber que n’estarien interessats/des.

I la gent va respondre! 43 persones assistents, i gairebé 30 que havien excusat la seva presència, van estar a punt de desbordar La Puntual, on el mateix Eugenio Navarro, en qualitat d’amfitrió, va exercir de moderador.

Les seves primeres paraules varen ser per a la recentmentdesapareguda Julieta Agustí, ànima del Centre de Titelles de Lleida (juntament amb el Joan Anton Ballbé) i de la Fira de Titelles de Lleida. Va informar que ja des de la recentment creada adreça de correu electrònic unimacatalunya@gmail.com s’ha fet una nota de condol, i que un dels primers actes de la nova etapa d’Unima Catalunya hauria de ser un acte d’homenatge.

Ens explicà també l’Eugenio que la idea de la convocatòria i la reUNIMAció, van sorgir en un dels actes del passat TOT Festival del Poble Espanyol.

També ens assabentà que, per poder posar-nos en funcionament, cal que 10 persones com a mínim prenguin el compromís de tirar-ho endavant, i llançà la idea que calia triar una comissió de 4 persones (president, vicepresident, secretari i tresorer, poseu-hi una a al final de totes elles) que s’encarreguessin de posar-se en contacte amb UNIMA federació, tema estatuts, altes, etc... Tot de cara a poder fer una assemblea el novembre (abans de la que la federació de tot l’estat farà aquell mateix mes), triar els càrrecs definitius i consolidar la nova delegació de Catalunya.

Finalment, ens diu que, des de la convocatòria d’aquesta reunió, han passat algunes coses, com ara que sembla que ja hi ha seu definitiva per al Museu del Teatre de Barcelona, que sembla que serà un palauet a Montjuic. És un dels temes dels quals s’haurà d’encarregar la nova junta, ja que l’Institut del Teatre té un abundant i valuós fons històric sobre els titelles a Catalunya, que caldrà que ocupi el lloc que es mereix en el nou museu.

Posteriorment, el Toni Rumbau va prendre la paraula per a explicar-nos la seva experiència al Congrés Mundial d’Unima a la Xina, celebrat recentment, i que ha estat el primer al qual ell ha assistit. Aquests congressos es fan cada 4 anys, i coincideixen amb un festival mundial d’espectacles de titelles.

Per als països amfitrions és un esdeveniment molt més gran del que de vegades ens podem imaginar, ja que les cerimònies d’inauguració i clausura, gairebé tenien dimensions ‘olímpiques’.

Evidentment, és un lloc on fer contactes molt interessants, no només amb titellaires* sinó amb aficionats i estudiosos del fenómen del titella.

Aquí teniu una crònica detallada, amb fotografies, a la pàgina http://www.titeresante.es/2012/06/13/en-marcha-la-unima-cataluna/

*Es va puntualitzar que en els estatuts fundacionals d’Unima Federació mundial, es defineix com una associació ‘no professional’, per la qual cosa, a banda dels titellaires, professionals o no, hi tenen cabuda estudiosos, aficionats i gent que, en general, estimen el món dels titelles.

Només queda dir que es va triar per unanimitat el grup de 4 persones que s’encarregarà de recollir l’herència dels antics president (Jesús Atienza) i secretari (Jordi Regot) d’Unima Catalunya, i iniciar el procés que culminarà en una assemblea el novembre, i si és possible, abans.

Com a missatge final, dir que a l’adreça unimacatalunya@gmail.com haurien d’escriure tots els assistents, i aquells que no varem poder venir, per confirmar la seva voluntat de pertànyer a la refundada Unima Catalunya. Una de les primeres coses que es faran, és facilitar l’intercanvi de dades de contacte entre tothom, perquè ens ‘tinguem localitzats’. Va ser acceptat també per unanimitat.

I tot això, en poc més d’una hora. Bingo, felicitacions i els millors desitjos per aquesta nova etapa d’UNIMA Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada